Mijn nieuwe spinnenbehandelaar droeg een mosterdkleurige ribfluwelen broek met steekzakken. Hij had een nogal omvangrijk achterwerk zag ik, toen hij mij voorging naar zijn spreekkamer. Hij had zelf de deur opengedaan van de villa die hij bewoonde, en waarvan hij een gedeelte had ingericht als praktijkruimte.
In de grote hal werden we begroet door een kwispelende Golden Retriever met zwarte flapperende lippen, die even later door een deur, die een stukje openging en waarvandaan een heldere meisjesstem klonk die ‘Sácha’ riep, verdween. Haar nagels tikten op de plavuizen vloer.
Wij gingen door een andere deur.
Door de grote ramen van de behandelkamer had ik een schitterend uitzicht op het bos, dat in herfsttooi was.
De behandelaar nam plaats achter een groot, glanzend gewreven bureau - ik denk dat het van mahonie was – en ik liet me aan de overzijde neerzakken in een groen lederen clubje. Mijn motorjack kraakte.
De behandelaar vroeg me naar mijn reis – ik was met de bus gekomen en had nog een minuut of twintig langs een lange laan met bomen moeten lopen - en babbelde over zijn dochters, van wie er eentje vandaag thuis was vanwege een griepje. Ze was koortsvrij en normaal zou ze dan ook gewoon naar school zijn gegaan, ze zat op het atheneum, maar ze had een belangrijke rol in een musical, en moest daarom haar stem een beetje sparen voor de uitvoering van overmorgen, vandaar dat ze extra voorzichtig waren met haar momenteel. De andere deed het ook heel goed op school, vertelde hij, ze was vooral, en dat was bijzonder voor een meisje, enorm geïnteresseerd in de exacte vakken en haalde negens en tienen voor schei- en natuurkunde. Ze had, zo schaterde hij, met haar scheikundedoos bijna het tuinhuis opgeblazen.
Ik wilde dat hij ophield over zijn dochters. Ik werd een beetje bang dat hij niet genoeg aandacht voor mij zou hebben.
Op internet had ik gelezen dat hij met een breed spectrum aan therapieën (het beste uit alle bestaande behandelingen gecombineerd en gecomprimeerd in slechts twee uur ad. 475 euro), waaronder Systemisch Werken, NLP, EFT, Time Line Therapy, SMD, Hypnotherapie, EMDR en Oplossingsgericht Werken een enkelvoudige fobie als spinnenangst gegarandeerd zou kunnen oplossen.
Dat leek mij wel wat.
Abrupt en tot mijn opluchting veranderde de behandelaar van onderwerp.
‘Spinnen, dus,’ zei hij. Hij keek me niet aan terwijl hij dat zei.
‘Fobieën kunnen je hele leven beheersen.’ Hij knikte peinzend nadat hij dit gezegd had.
‘Door de hele duidelijke lijfelijk voelbare klachten is een fobie vaak erg aanwezig. De angst om een paniekaanval te krijgen kan je hele leven beheersen. Sommige mensen gaan zich zelfs dingen ontzeggen om maar niet met hun angst geconfronteerd te worden. Daarom zou je denken, dat een fobie wel een heel ernstig en heel groot probleem moet zijn. Misschien is dat ook wel zo; maar de oplossing is dat in ieder geval niet! Er zijn écht geen langlopende therapieën of anti-depressiva voor nodig om van je fobie af te komen.’
Nu keek hij me aan.
‘Jij lijkt me niet zo bang uitgevallen,’ zei hij.
Ik dacht dat hij op mijn motorjack doelde, en vroeg me ongerust af of hij alleen op mijn uiterlijk af zou gaan. Ik wist dat ik er erg dapper uitzag, maar daar had ik niet zo veel aan, zeg nou zelf. Ik stikte van de fobieën.
‘Ik wil iets met je proberen,’ zei hij.
En vóór ik me zelfs maar had kunnen afvragen wat hij daarmee bedoelde, had hij met een snelle beweging iets uit een, zo zag ik toen pas, half open staande lade van het bureau gegrist, en dat iets met een klap voor mijn neus gezet.
Het was een doorzichtig plastic bakje. In het deksel zaten gaatjes.
0000